29
jun
2011

Krutdurken Rocinha

 

Om man inte varit här förr är det väldigt svårt att förstå att denna gata tidigare var en åttio centimeter bred gränd.

För mig är förhållandet till Rocinha, den största favelan i Rio, speciellt. Det var den första favelan jag åkte upp i, livrädd, bak på en motorcykel, för lite mer än tio år sedan. Jag glömmer aldrig hur paff jag blev när jag kom upp på toppen. Här drack man kaffe och käkade glass. Rocinha var långt ifrån det våld som medierna varnade för. En vecka senare, när jag åkte upp för att spela in ett rep åt SVT:s Tredje Makten, försökte en kille förvisso sno vår kamera. Men i övrig var allt lugnt. Sedan dess har jag återvänt många gånger. Nu senast för att kolla hur arbetet blev med att bredda Rua 4. Läs krönikan här som gick i HD i helgen.

10 Svar

 1. Enson

  När kan man vänta sig att de invanderar Rocinha? Det kan bli ett riktigt vidrigt blodbad.

 2. Det finns inget datum än. Det beror på hur ligan sköter sig. Ställer de till med något publikt skit så kan de räkna med invasion ganska omgående. Men ligan är smart. De säljer sitt kokain i lugn och ro och skjuter ingen. När det väl blir dags för invasion tror jag att militären kommer att ge gänget möjlighet att sticka innan, ungefär som man nyligen gjorde med Mangueira. Guvernören kommer göra allt för att undvika ett blodbad, som kan förstöra hans karriär.

 3. jonas

  hur ok är det att besöka complexo do alemão? åker förbi den varje dag, skulle vara intressant att se hur det ser ut innanför.

 4. Sara

  “De säljer sin kokain i lugn och ro och skjuter ingen”, men snälla, vakna upp ur din lilla drömvärld i Zona Sur med hushållerska och en fru som säkert inte ens kan diska upp sin egen tallrik. Gå in i en riktig favela istället och inte en med McDonalds och guidade turistrundor.
  Eller rapportera om saker som du faktiskt har kunskap om och inte om saker som du tror dig veta!

 5. Sara

  Hoppa av den guidade jeepen och bege dig dit trafiken inte når.
  Områden som till och med Gud glömde.

 6. Sara, ursäkta, jag är inte troende. Och även om jag varit så tror jag inte att en gud funnits för vissa platser och inte för andra. Stava gud med stor bokstav är också något främmande för mig. Vad är det egentligen du representerar. Missionering i favelan? Hade du läst lite mer av vad jag skriver så hade du förstått vad jag tycker om jeeptours och vilka favelor jag varit i.
  Ps. Du är skyldig min fru en ursäkt. Ds.

 7. Alexander

  Jag börjar tappa förtroende för dig Henrik. Din senaste artikel som du skrev om Rocinha var full med fel och nu hittar jag även den här. Tro mig..det har aldrig någonsin funnits en boca de fumo vid rua 4. Vad har du fått den informationen ifrån? Jag har själv bott vid slutet av Rua 4 i 9 månader så jag vet vad jag snackar om.

Kommentera