18
aug
2007

Lula och Chávez går energimatch

BRASÍLIA/SDS

Brasiliens etanolkampanj har lett till en maktstrid i Latinamerika. Venezuelas president Hugo Chávez gillar inte initiativet. Han är rädd att hans oljestat tappar i inflytande om kontinenten nu allt mer kopplar om till biobränsle.

Vid ett statsbesök i Nicaragua hos sandinistledaren Daniel Ortega fick Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva i förra veckan ett blankt nej på sitt förslag att landet skulle ingå i den etanolpakt som Brasilien försöker bilda i Latinamerika. Anledningen var att Chávez redan varit på besök i Nicaragua och lovat landet subventionerad olja, samt ett bistånd på 600 miljoner dollar.

Händelsen visar att valet mellan gårdagens och framtidens bränsle skapat en rivalitet om ledarrollen i Latinamerika.

Den senaste veckan reste Lula runt på kontinenten för att vinna stöd för sin etanolallians, vilket gav Chávez anledning att ge sig ut på en liknande resa. Den venezolanske presidenten reste till Ecuador och ingick ett värdefullt avtal med vänsterledaren Rafael Correa om att Venezuelas statliga oljebolag PDVSA ska investera fem miljarder dollar i Ecuadors statliga motsvarighet Petroecuador.

Investeringen gör att Ecuador kan bygga ett raffinaderi i Amazonasregionen som i framtiden beräknas kunna hantera upp till 300 000 fat råolja om dagen.

— Det är mycket fixande och trixande nuförtiden. Både från Lulas och Chávez sida. Den underliggande frågan handlar om oljan som Chávez har och biobränslet som Lula förespråkar, säger Michael Shifter på Inter-American Dialouge, en tankesmedja i Washington.

I Brasilien är kongressen oroad över Chávez framfart och vill att Lula ska höja rösten för att visa att han är den självklara regionala ledaren.

— Jag tycker att Lula tidigare varit ganska delad i frågan. Men nu verkar han se möjligheten att genom biobränslet etablera sig som den latinamerikanska ledaren, fortsätter Michael Shifter.

Vad som triggar energifrågan extra just nu är att det varit en ovanligt kall vinter i Sydamerika. För första gången sedan 1918 snöade det i Buenos Aires i juli. Även i den chilenska huvudstaden Santiago snöade det i förra veckan, vilket är första gången på åtta år. Den kalla vintern på södra halvklotet har lett till upprepade elavbrott i både Chile och Argentina.

För att rädda Argentina ur knipan sköt Chávez till en miljard dollar till en ny gasanläggning i Bolivia i förra veckan. Anläggningen, som ska byggas vid den argentinska gränsen, kommer att förse Buenos Aires, med boliviansk naturgas direkt via en pipeline. Även Uruguay har lovats att få sina energibehov täckta av oljestaten Venezuela.

— Uruguay behöver inte oroa sig för sitt gas och oljebehov under de närmsta hundra åren, hälsade Chávez under sitt besök i Montevideo.

Det enda Brasiliens president fick genom på sina fem statsbesök i Mexiko, Centralamerika och Karibien den gångna veckan var ett brett etanolavtal med Mexikos högerpresident Felipe Calderón.

Lite uppgivet fattade Lula mikrofonen vid det avslutande statsbesöket i Panama.

— Chávez har fördelen att kunna försörja generösa erbjudanden med inkomsterna från oljan. Det har inte vi, sa han.

HENRIK JÖNSSON

2007-08-18

Kommentera