18
maj
2004

Skvallerartikel satte Brasilien i gungning

RIO DE JANEIRO/SDS

New Yorks Times korrespondent i Rio de Janeiro gick ett steg för långt i sin kritik av Brasiliens president. Han skrev en artikel om Luiz Inácio Lula da Silvas dryckesvanor och menade att presidentens förkärlek till starka varor har utvecklats till ett nationellt bekymmer. Det skulle han inte gjort. Lula blev rosenrasande och hotade att utvisa korrespondenten ur landet.

– Det här är inte en affär som behöver ett svar. Här krävs det handling, sa presidenten och lät landets vice justitieminister undersöka möjligheterna att upphäva reporterns visum.

Snacka om att ha trampat på en öm tå.

Aldrig förr har presidentens dryckesvanor diskuterats i landet. Det lär inte heller funnits någon anledning till det. Presidenten sägs inte dricka mer än någon annan brasilianare och har aldrig uppträtt berusat offentligt. Den amerikanske reportern hittade inte heller någon tillförlitlig källa att luta sig mot när han skrev att “allt fler brasilianare har börjat fundera på om presidentens alkoholkonsumtion påverkar hans prestationsförmåga i ämbetet”.

Ändå är Lulas dryckesvanor det enda landets befolkning tänker på nu. Det har blivit en favoritsysselsättning att trampa på presidentens ömma tå.

På nätet sprids just nu en teckning med herrarna Bush, Blair, Fidel och Lula som står med knäppta händer bakom sina platser i FN-palatset. Alla dagdrömmer om fler “Rockets”. Utom Lula. Han drömmer om fler “On the rocks”. Ett annat skämt som cirkulerar flitigt är en travesti av det brasilianska vägverkets nykterhetskampanj: “Kör du? Drick inte! Dricker du? Kör inte!” I brasiliansk folkmun har nu slogan blivit “Regerar du? Drick inte! Dricker du? Regera inte!”

Det pratas också om vilken konjak som Lula gillar bäst. Den inhemska “Presidente”, förstås. Och vilken whisky är hans favorit? Den skotska “Passport Scotch”, så klart, med humoristisk hänvisning till att Lula ville dra in korrespondentens visum.

Det som började med en vagt underbyggd artikel i New York Times har nu fått sådana konsekvenser att landets justitieminister hotat med att avgå om inte presidenten nyktrar till och tar tillbaka sitt beslut att utvisa journalisten. Oavsett om artikeln är ett påhitt eller inte så kan inte landets pressfrihetslagar åsidosättas bara för att presidenten känner sig kränkt, menar ministern.

Oppositionen har också kritiserat Lula för hans utvisningsbeslut.

– Det är ett omoget beslut som påminner om en diktator från en liten bananrepublik, sa senatorn Tasso Jereissat från mittenpartiet PSDB.

Oppositionspolitiker Eduardo Paes från samma parti kom fram till en annan slutsats.

– Ett sådant här beslut kan bara ha fattats av någon som är på fyllan.

Lula har det inte lätt. Hela nationen ägnar sig åt fylleskämt och nu har presidenten också tvingats backa från sitt utvisningsbeslut. Korrespondenten får stanna och Lula har i sin tur fått försäkra befolkningen att landet inte styrs av en alkoholist bara för att han tar sig en whiskypinne då och då.

På den internationella pressklubben i Rio, som organiserar de 200 utländska korrespondenterna i landet, fortsätter däremot gliringarna mot presidenten. Det stående skämtet just nu är “Wow, you still here?” när någon medlem kommer innanför dörren. Ingen som skriver negativt om regeringen sitter längre säkert i Brasilien. Det gäller mig också. Inga elaka artiklar om Lula nu. För då kommer den brasilianska presidenten och tar mig i örat.

Speciellt om han redan är på örat.

HENRIK JÖNSSON

2004-05-18

Kommentera