31
okt
2006

Lula vann ny jordskredsseger

RIO DE JANEIRO/SDS

Glädjen är tillbaka i hans ögon.

— Det här är inte min seger. Denna segern är det brasilianska medvetandets seger, sa en lycklig Luiz Inácio Lula da Silva när det stod klart att han återigen vunnit en jordskredsseger.

Trots alla skandaler och motpropaganda i medierna har den 61-åriga arbetarledaren blivit återvald till ytterligare fyra år med hela 60,8 procent av den röstberättigade befolkningen i Brasilien bakom sig. Det är nästan exakt lika många som stödde honom under rekordvalet 2002 då han vann med 61,3 procent.

En lättat Lula tog tag i mikrofonen på hotellet där hans parti haft sin valvaka i São Paulo.

— Nu har jag ingen motståndare längre. Den enda motståndaren nu är de sociala orättvisorna som vi ska fortsätta bekämpa. Vi ska regera för alla brasilianare, men ge tydlig prioritet åt de som behöver oss mest. De fattiga, sa Lula.

På frågan varför han lyckades vinna med en sådan stor majoritet svarade presidenten kort.

— Folket har känt det på bordet, på tallriken och i plånboken att livet blivit bättre. Sådant rår ingen motståndare sig på.

Medelklassens kandidat, den stackars narkosläkaren Geraldo Alckmin, tappade över två miljoner röster sedan första valomgången och fick endast 39,1 procent av väljarna med sig. Hans arroganta stil att skylla allt dåligt i Brasilien på Lulas första mandatperiod föll tillbaka på honom själv. I ett ängsligt tal till sina anhängare tackade han sin familj för allt stöd.

— Jag gjorde så gott jag kunde, sa Alckmin och kramade om sin plastikopererade fru som sett framemot att bli Brasiliens första dam.

För Lula gäller det nu att snabbt fundera ut hur nästa mandatperiod kommer att se ut. Vilka ministrar ska få fortsatt förtroende och vilka ska han göra av sig med. Han behöver också titta på hur han och hans parti ska lyckas få majoritet i kongressen. Efter ett och ett halvt år med kaos i inrikespolitiken behöver president Lula få upp farten i förändringsarbetet.

— Under den första mandatperioden tvingades vi köra i 80 kilometer i timmen för vi kände inte till vägen. Nu vet vi vart vi ska och kan köra i 125 kilometer i timmen, lovade Lula inför havet av journalister som samlats i hotellets konferensrum.

En av de prioriterade områdena är att få igång den ekonomiska tillväxten. Trots att den brasilianska exportindustrin ökade med 25 procent under Lulas första fyra år och att råvarupriserna är rekordhöga har Brasilien, förutom Haiti, den sämsta ekonomiska tillväxten i Latinamerika.

— Jag har tröttnat på att Brasilien ska vara ett lovande utvecklingsland. Vi ska växa. Grunden är lagd. Nu är det jobba som gäller, sa Lula och gick ut på scenen på Avenida Paulista för att ta emot folkets jubel.

Hoppet har återvänt till Brasilien.

HENRIK JÖNSSON

2006-10-31

1 Svar

Kommentera