13
apr
2005

Lulas beskyddare en av favoriterna att bli ny påve

RIO DE JANEIRO/SDS

Den berömde brasilianske ärkebiskopen Dom Cláudio Hummes utmålas allt mer som en av de hetaste kandidaterna till att bli ny påve. Innan han steg ombord planet till Rom för att närvara vid begravningen av Johannes Paulus II vägrade han däremot att kommentera sitt favoritskap.

– Låt oss alla i stället be till Gud och hoppas att han gör det bästa valet, sa ärkebiskopen till de hundratals reportrar som samlats kring honom på den internationella flygplatsen i São Paulo.

Dom Cláudio Hummes är i dag ärkebiskop i mångmiljonstaden São Paulos. Han tog över en av den katolska kyrkans största ärkestift i världen när den populäre befrielseteologen Dom Paulo Evaristo Arn insjuknade för några år sedan. I fyra år har han lett Latinamerikas största katolska församling med över nio miljoner medlemmar.

Han är 70 år gammal och har en gedigen karriär bakom sig i världens största katolska land. Han prästvigdes i delstaten Minas Gerias som 23-åring och blev inom kort en omtyckt präst på grund av hans motstånd mot militärdiktaturen i landet. När landets nuvarande president Luiz Inácio Lula da Silva inledde storstrejken i Brasilien 1979 var Cláudio Hummes en av dem som ställde sig bakom aktionen.

Han var då biskop i arbetarstaden Santo André i utkanten av São Paulo och deltog aktivt i demonstrationerna. Han klev upp på lastbilsflak med mikrofon i handen, ställde sig utanför bilfabrikernas portar och krävde rättvisa åt metallarbetarna i regionen. När militärpolisen i landet jagade fackförbundsledaren Lula valde biskopen att ge honom beskydd i sin kyrka och blev snabbt känd i omvärlden.

I spekulationerna över vem som ska bli den nya påven finns Dom Cláudio Hummes med på alla listorna. Även på de amerikanska och brittiska vadslagningsbyråerna ligger São Paulos ärkebiskop i topp. På den brittiska byrån BetRoyal delar han toppositionerna med Milanos ärkebiskop Dionigi Tettamanzi, Nigerias ärkebiskop Francis Arinze och Honduras ärkebiskop Oscar Rodrígues Maradiaga.

Till brasiliansk media vägrar ändå Dom Cláudio Hummes att kommentera möjligheten att han kan bli ny påve. Inte ens att det diskuterats att den nya påven troligen kommer från Latinamerika, eftersom hälften av den katolska trons bekännare lever här, vill han uttala sig om.

– Det kvittar var han kommer ifrån, vem han blir. Det viktiga är att det blir den man som Gud vill ska styra hans kyrka i denna historiska tid, säger den lugne ärkebiskopen till den brasilianska dagstidningen O Globo.

Brasiliens president Lula da Silva har däremot tagit emot favoritskapet med största glädje. Han kommer i dag att flyga till Rom med en av de största delegationer som Brasilien någonsin haft vid en begravning i utlandet. Förutom sin fru, kongressens talmän, Högsta domstolens ordförande och ett flertal ministrar har han bjudit in sina två företrädare på presidentposten, José Sarney och Fernando Henrique Cardoso.

– Påven hade ett speciellt förhållande till Brasilien. Flera brasilianska biskopar som umgicks med honom berättar att han alltid avbröt dem för att fråga om Brasilien, berättar presidenten som förklaring till den oväntat stora delegationen.

På frågan om favoritskapet kring hans gamla beskyddare Dom Cláudio Hummes svarar han glatt att han gärna ser en brasilian som ny påve.

– Vi har ett flertal duktiga kardinaler i Brasilien. Jag skulle bli väldigt glad om någon av dem blev vald, säger president Lula da Silva.

Världens största katolska land håller tummarna.

HENRIK JÖNSSON

2005-04-13

Kommentera