2
apr
2005

Poliser misstänks för massmord i Rio

RIO DE JANEIRO/SDS

En silvrig Opel Kadett kör förbi baren på Rua Gama i norra Rio de Janeiro och öppnar eld. Nio personer faller omedelbart till marken. En timme senare har ytterligare 30 oskyldiga personer skjutits ihjäl av de beväpnade männen i dödspatrullen. Tordagens massaker är det värsta blodbadet någonsin i Rio de Janeiros våldsamma historia.

– Han skulle bara spela ut sista spelet. Sedan skulle han komma hem, berättar Suzana Xavier, som förlorade sin 14-åriga son när han stod och spelade flipper på baren.

Hon själv hade gått hem fem minuter innan och lämnat sonen kvar med hans 13-åriga kompis som också dog i attacken.

– Jag skulle aldrig låtit honom fortsätta spela. Idag skulle han gått i skolan, fortsätter mamman.

Rio de Janeiros säkerhetschef Marcelo Itagiba har nu gått ut med uppgifter som tyder på att de beväpnade männen som utförde dådet var poliser. Antagligen rör det sig om en hämndaktion mot den civila befolkningen i den fattiga förorten Nova Iguaçu. Tidigare i veckan avslöjade någon i stadsdelen åtta poliser för samröre med den illegala kokainhanteringen i miljonstaden.

– Vi arbetar utifrån hypotesen att massakern är en hämd för det, säger Marcelo Itagiba.

Säkerhetschefen leder sedan en månad tillbaka operationen “Navalha na Carne”, “Rakkniven i köttet” som ska avslöja och “skära” bort de korrumperade poliser från kåren som i stället för att bekämpa brott börjat begå brott. På en månad har över 60 poliser gripits och tagits ur tjänst.

– Vi kommer fortsätta att rensa kåren från alla dessa som inte respekterar sin uniform, sina uppgifter, involverar sig i kriminalitet och utför barbariska handlingar, säger säkerhetschefen.

Förra gången Rio de Janeiro råkade ut för ett blodbad var 1993 då 52 poliser, på sin fritid, gick in i favelan Vigário Geral och sköt ihjäl 21 invånare som hämnd för att några knarklangare mördat fyra av deras kollegor. Trots att det fanns flera vittnen på platsen lyckades bara sju poliser bli dömda för dådet.

Borgmästaren i Nova Iguaçu vill nu att den federala polisen i landet kopplas in för att utreda denna massakern.

– Polisen i Rio kan inte utreda fallet eftersom de själva är misstänkta. Jag vill inte misskreditera säkerhetschefen. Men gränsen är nådd, säger Faria Lindberg, arbetarpartiets borgmästare i Nova Iguaçu.

Totalt beräknas 41 personer, varav minst ett barn, omkommit i blodbadet.

HENRIK JÖNSSON

2005-04-02

Kommentera