26
feb
2003

Lulas första karneval

RIO DE JANEIRO/TT

Längs den betongbelagda paradgatan Marquês de Sapucaí i centrala Rio de Janeiro går ett gäng gatuarbetare och preparera banan inför helgens karneval. Förväntningarna är höga. En av de inbjudna gästerna till årets brasilianska höjdpunkt är landets president Luiz Inácio Lula da Silva.

Han rider på en popularitetsvåg sedan han tillträdde vid årsskiftet och fick vid den senaste opinionsundersökningen stöd av 80 procent av befolkningen. Endast tre procent sa att de var direkt emot honom. En anledning till den gamla metallarbetarens popularitet är att han en gång för alla sagt sig vilja göra upp med fördelningspolitiken i Brasilien. Tidigare i veckan kom det första beviset på att Lula menar allvar. De första magnetkorten distribuerades till de utvalda familjerna i den torra delstaten Piauí som ingår i det nationella programmet ”Noll svält”. Varje månad kommer familjerna att få 50 reais, cirka 125 kronor, insatt på sitt kort för att köpa mat. Inom sex månader ska programmet utökas och innefatta alla de 1 010 kommuner som klassificerat sig för att ingå i ”Noll svält”.

– Det är ett och ett halvt Argentina som går omkring och hungrar framför våra ögon. Vi kan inte bara gå omkring och låtsas som om att det inte gäller oss, sa Lula vid premiären för programmet.

En annan åtgärd som landets president presenterat är en reform av pensionssystemet för statsanställda. Förra året spenderade staten otroliga 178 biljoner kronor, nästa 40 procent av statens totala utgifter, på att hålla liv i det komplexa och privilegierande systemet.

Som det är nu kan en statsanställd få upp till tio gånger mer i pension än vad hon eller han hade i lön som yrkesverksam. Genomsnittsåldern för att gå i pension är också den lägsta i hela Latinamerika, 49 år. Nu vill Lula göra inskränkningar i systemet och samtidigt höja pensionsåldern till 60 år för män och 55 år för kvinnor. Om reformförslaget går genom kommer besparingen bli nästan 4,2 miljarder kronor redan nästa år. Ungefär vad budgeten för ”Noll svält” ligger på. Att en vänsterledare ger sig på pensionssystemet har fått många att reagera. Men den kritiken verkar Lula ta med ro. Värre för honom är den pyrande kritiken från de radikala inom arbetarpartiet. De tycker att han sålt ut kontrollen över landets finanser genom att utnämna, den före detta socialdemokraten, Henrique Meirelles, till chef för centralbanken.

Helíosa Helena, den radikala falangens talesman, har också irriterat sig på Lulas, i hennes tycke, gullande med Världsbanken. Hon hade hellre sett att ledningen för Världsbanken ställts inför rätta anklagade för brott mot mänskligheten. Oavsett vad de radikala inom arbetarpartiet tycker så är Lula fortfarande folkets man. Som ett bevis på sin popularitet har han valts ut som symbol för två av de största sambaskolornas parader vid årets karneval. Det är första gången i Brasiliens historia som en sambaskola väljer att uppmärksamma en av landets presidenter i sin parad.

Om Lula som person dyker upp på paradgatan Marquês de Sapucaí i helgen är däremot fortfarande osäkert. De våldsamma upploppen i Rio de Janeiro tidigare i veckan har fått hans säkerhetsrådgivare att avvakta in i det sista.

HENRIK JÖNSSON

2003-02-26

Kommentera