Mannen av folket ny president
BRASÍLIA/SDS
Betongbalkongen på Södra Nöjessektorn i den futuristiska huvudstaden Brasília gungar. Arbetarpartiets populäre senator, Cristovam Buarque, ställer sig och ser ut över folkmassan. Sedan tar han tag i mikrofonen.
– Vi har sett tusentals slavar dö för att föda eliten i detta landet. Vi har sett kolonialismens utrotning av indianerna, de tusentals som gått under i kåkstäderna. Men vi har också sett födelsen av den moderna historien i Brasilien, Luiz Inácio Lula da Silva.
Jublet slår mot honom som en förlöst damm. En man av folket, som bär landets mest vanliga efternamn, har nått presidentposten i Brasilien.
– Det är helt otroligt. Jag kan inte fatta att det är sant, skriker Roselle Campos ut i folkhavet. Jag har väntat i tolv år på detta. Tolv år! Nu ska vi återta värdigheten för detta landet.
Att Luiz Inácio Lula da Silva till slut, efter tre tidigare försök, lyckats bli vald till landets president är något som saknar motstycke i Brasilien. Lula är en fattig grabb som lämnade det torra inlandet till delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien som sjuåring och for med sina mamma och sin bröder till metropolen São Paulo. Som tolvåring tvingades han avbryta sin skolgång för att hjälpa till med familjeförsörjningen och fick sälja nötter på gatorna i mångmiljonstaden.
Hans politiska karriär började som ordförande i metallklubben för de anställda på Saab-Scanias buss- och lastvagnsfabrik i industriförorten São Bernardo under 1970-talet. Det var där som han reagerade över arbetsförhållanderna och utlöste den 12 maj 1978 det som skulle bli början på storstrejkerna i Brasilien, en rörelse som senare avgjorde slutet för militärdiktaturen i landet. 1980 startade han Arbetarnas parti, Partido dos Trabalhadores, PT, och ställde för första gången upp i ett presidentval 1989.
– Varje gång han påminns om sitt förflutna gråter han, berättar vännen och författaren Frei Betto till den brasilianska dagstidningen O Globo.
Det var också något som syntes under valrörelsens slutspurt. Vid ett möte med landets mest framträdande artister på den klassiska musikarenan Canecão i Rio de Janeiro under förra veckan blev han så rörd av Gilberto Gils och Chico Buarques ord att han inte kunde hålla tillbaka tårarna. De båda musikerna har stött honom under hela hans karriär och komponerade bland annat Lulas första kampanjlåt 1989, ”Lula-lá”.
Motkandidaten José Serras valkampanj var inte lika emotionell. I ett försök att locka över väljare började han klä sig i jeans och låta bilder på fattiga människor synas i valpropagandan. Men det hjälpte föga. I ett sista desperat försök att förbättra sitt valresultat vände han sig till landets frikyrkor och lovade dem skattelättnader om de fick deras församlingsmedlemmar att rösta på honom.
Frikyrkorna, som tillsammans har över 26.1 miljoner medlemmar, flyttade därför fram sina gudstjänster i söndags för att de troende inte skulle hinna besöka vallokalen innan. Det gav resultat. Vid den första rösträkningen fick Serra 41 procent, vilket var en kraftig ökning från den 34 procent som han som högst fått vid någon opinionsmätning. Senare under dagen lugnade det sig något och när de 110 miljonerna obligatoriska rösterna räknats blev slutresultatet 39 procent för Serra och 61 procent för Lula.
– Det här är en historisk dag. Vi har fått en av oss som president, hojtar Marcos de Oliveira från betongbalkongen på Södra Nöjessektorn. Nu vill jag veta namnet på Brasiliens nya president. Vad heter han? Jag hörde inte. Vad heter han?
Folkmassan svarar extatiskt så att namnet ekar ut längs med hela paradgatan Eixo Monumental där presidentpalatset och regeringsbyggnader ligger. Idag kommer Lula att komma hit till Brasiliens huvudstad för att träffa den avgående presidenten Fernando Henrique Cardoso och för att installera sin övergångsregering som ska hålla till i Banco do Brasils lokaler tills dess att Lula tar över styret vid årsskiftet.
Många är spända vad han kommer att kunna lyckas göra med landet och vid gårdagens presskonferens i São Paulo presenterades alla de lyckönskningar som han fått från världens regenter. Bland annat fick han en stående inbjudan till Tyskland av Gerard Schröder och ännu en till Frankrike av landets president Jacques Chirac. Andra som också hörde av sig var USAs president George W Bush som i ett brev sa att han ser fram emot att jobba tillsammans med Brasilien och Lula.
Även Sveriges statsminister Göran Persson hörde av sig och kom med lyckönskningar. Något som kan ses som viktigt eftersom Saab planerar att sälja Jas 39 Gripen till Brasilien. Fortfarande är det osäkert om Lula kommer att godkänna en sådan affär eller inte. Tidigare har han sagt att han hellre satsar på den inhemska flygindustrin.
En sak är i alla fall klart. Lula minns Saab. Varje dag påminns han om sin tid som svarvare. Brasiliens nye president saknar vänster lillfinger. Det fastnade svarven.
HENRIK JÖNSSON
2002-10-29