7
apr
2004

Jordlösa ockuperar Stora Ensos skogsodling

RIO DE JANEIRO/SDS

– Pappersmassa föder ingen. Nu ska vi odla majs och böner här i stället, säger Valmir Assunção, en av ledarna för de jordlösa böndernas rörelse i Brasilien.

Sedan gryningen i måndags leder han invasionen av Stora Ensos eukalyptusodling i Barrolândia i delstaten Bahia. Fyra hektar skog har de jordlösa bönderna redan huggit ned och använt till att bygga provisoriska hem för de tusentals fattiga familjerna som deltar i aktionen. Nu vandrar familjerna vidare in i den snabbväxande eukalyptusskogen som totalt utgör enorma 67 000 hektar.

Invasionen är ett led i den nya våg av protester som den jordlösa rörelsen, MST, utlöst för att få landets regering att snabba på processen med den uteblivna jordreformen i landet.

– Vi har tröttnat på att vänta på lösningar. Vi har kommit till en punkt då vi måste handla. Regeringen bara lovar och lovar, säger Valmir Assunção.

Han och stora delar av MST har tappat förtroendet för landets president, vänsterledaren Luiz Inácio Lula da Silva. I alla år har organisationen stött hans vänsterinriktade politik och gick förra året med på att inte göra några invasioner under hans första mandatår. Igengäld lovade Lula att ta itu med jordreformen i början av hans andra mandatår. När det nu gått tre månader av den kunde inte MST bärga sig längre.

– Under hela april kommer vi att utsätta regeringen för ett helvete. Vi kallar aktionen för “Röd april” och dedikerar den till familjerna till våra mördade kamrater i Carajás, berättar João Pedro Stédile, MST:s nationelle ledare.

Han syftar på massakern i delstaten Pará i april för åtta år sedan då militärpolisen öppnade eld och dödade nitton bönder som vägrade att lämna mark som de ockuperat.

Under MST:s aprilkampanj har hittills 40 olika privatägda markområden ockuperats runt om i världens femte största land. Den svensk- och finskägda skogen i delstaten Bahia i nordöstra Brasilien är det största området. Sent i tisdags uppgav myndigheterna i Bahia att de ockuperande familjerna nu lagt över 25 hektar av pappersmassaskogen under sig.

– De förstör vår skog. Det här är inte kul. Stora delar av skogen är nyplanterad, säger Nils Grafström, styrelseordförande för Stora Enso i Latinamerika.

Det som förvånar honom mest är att MST valt att invadera produktiv mark. Tidigare har rörelsen koncentrerat sig på att erövra övergiven mark och omvandla den till självförsörjande och kooperativa jordbruk. Nu går rörelsen ett steg längre i sin kamp för en jordreform.

– Vad de gör är olagligt. De har sågat ned och trampat ned vår nyplanterade skog. Förstört en jätteinvestering för oss. Annars har jag inga synpunkter på deras verksamhet, säger Nils Grafström från sitt kontor på sjätte våningen i São Paulo.

Sent i går kväll togs ett domstolsbeslut om avhysning av de uppskattningsvis 3 500 familjerna som tältar i eukalyptusskogen kring den lilla staden Barrolãndia.

Det blir den beryktade militärpolisens uppgift att få dem att lämna området.

HENRIK JÖNSSON

2004-04-07

Kommentera