18
jan
2001

Musik för en bättre värld

RIO DE JANEIRO/SDS

Tänk dig Woodstock. Femdubbla det. Där har du Rock in Rio, världens största rockfestival. Henrik Jönsson rapporterar från musikfesten som blivit en symbol för det moderna Brasilien och en allvarlig konkurrent till den berömda karnevalen.

Längs Avenida Olof Palme i östra Rio de Janeiro pågår just nu världens största rockfestival. Motorvägen dit har proppat igen och nu är endast grusvägarna som snirklar kring bergen i Jacarepaguá farbara. Artisterna som bor på de lyxiga hotellen vid stränderna Copacabana och Ipanema får därför flygas in med helikopter till festivalområdet som är fem gånger så stort som Woodstock.

Hittills har Rock in Rio III besökts av 600 000 åskådare som under tre dagar tagit del av bland annat R.E.M:s första framträdande på över två år, hört Sting sjunga “Fragile” på portugisiska, vara med om ett trött Oasis, uppleva Axl Rose göra sin första stora konsert på sju år under namnet Guns N’ Roses och se de nationella legenderna Milton Nascimento och Gilberto Gil i duett inviga festivalen med Lennons “Imagine”.

Festivalen beskrivs redan som en succé, men så har också festplatsen välsignats av fotbollsstjärnan Ronaldinho som var på plats dagen före invigningen i fredags. Även den brasilianska tv-idolen, blondinen Xuxa, var med för att bringa arrangemanget lycka. Och än så länge håller det i sig. Inget allvarligare har inträffat än att den inhemska Afrikabejakande artisten Carlinhos Brown under sin konsert blev bombarderad av plastflaskor från en rockpublik som otåligt väntade på Guns N´ Roses.

För på Rock in Rio är det ingen sambapublik som samlats. Pannbanden är lika många som på Roskildefestivalen, bajamajorna lika obehagliga som i Hultsfred och ölen lika flödande som på vilken rockfestival som helst. Skillnaden är att de flesta flaggorna som vajar över publikhavet bär kombinationen av grönt, gult och blått – färger som utgör den brasilianska flaggan. Rockgalan i Rio har nämligen blivit en nationell angelägenhet.

När reklammannen Roberto Medina för 16 år sedan arrangerade den första Rock in Rio-festivalen hade landet samma år blivit kvitt en militärdiktatur som tvingat många av de bästa artisterna i exil. Den initiativrike Medina ville få tillbaka artisterna, samtidigt som han ville locka internationella artister att återigen placera Brasilien som ett stopp på deras världsturnéer. Hans initiativ fungerade och 1985 möttes bland andra Queen, Yes, Nina Hagen och AC/DC i Rio för att sprida sin musik till det rocktörstande Brasilien.

Uppföljaren Rock in Rio II ägde rum 1991 på den gigantiska fotbollsarenan Maracanã som renoverats speciellt för tillfället. Bland de internationella artisterna som spelade då fanns Billy Idol, Judas Priest, INXS, Prince och A-Ha. Enligt den brasilianske musikjournalisten och författaren Antonio Carlos Miguel markerade de båda arrangemangen en förändring i Brasilien som idag uttrycks som ARR (Tiden före Rock in Rio) och DRR (Tiden efter Rock in Rio).

I dag när rockgalan kör igång igen efter tre dagars vila är det dags för den publik som inte minns så mycket från tiden före Rock in Rio I. De brasilianska tonårsidolerna Sandy & Júnior ska spela och senare i kväll kommer den populära sångerskan Britney Spears att äntra scenen för att sedan lämna över till det amerikanska pojkbandet ‘NSync (där Britneys pojkvän Justin spelar). Att publiken kommer att vara ung i kväll kommer däremot inte att påverka festivalutstyrseln. Även den nya generationen målar sitt ansikte och sprayar sitt hår i färgerna från den brasilianska flaggan.

Den 25-åriga festivalbesökaren Isabela Castro är stolt över att hennes land kan arrangera världens största rockgala och tänker till och med hoppa över karnevalen i år.

– Det är inte lönt efter detta. Det här är “The show of my life”.

– Karnevalen återkommer varje år. Rock in Rio vet man aldrig när det blir igen. Jag vet inte ens om festivalen kommer igen, om det blir en Rock in Rio IV, säger hon utmattad men glad efter att ha stått längst fram under Becks konsert på stora scenen.

– Jag var nio år första gången. Min pappa som jobbade för ölbolaget som sponsrade festivalen tog med mig. Men jag minns inte så mycket. Bara att min bror blev helt tokig i AC/DC efteråt.

I år är det Roberto Medinas Internetbolag America Online som arrangerar festivalen. Företaget finansierar hela evenemanget och hoppas få kostnaderna täckta med sponsorsbidrag och biljettintäkter. Därför studsar det lite väl många ballonger från ett känt amerikanskt läskedrycksföretag över publiken och delas ut lite väl många reklam-t-shirts. Redan vid ingången möts man av olika marketingmetoder. Bland annat får besökaren välja klistermärke efter vilket civilstånd han eller hon har. Grönt för singel, gult om man är tillsammans med någon och rött om man är gift. Givetvis med Internetbolagets logga väl synlig.

– Om det bara var ännu en musikfestival så hade jag inte gjort det för några pengar i världen, har Roberto Medina sagt, med hänvisning till att han tappade tio kilo efter den första festivalen och blev sängliggande efter den andra.

Syftet med Rock in Rio III är enligt Medina att förbättra världen.

– Jag insåg att det enda vapen som jag äger för att göra denna värld lite bättre är m≈usik och denna festival. Det är vad jag är bra på. Var och en får hjälpa till på sitt sätt. Detta är mitt.

Därför bär årets Rock in Rio undertiteln “For a Better World”. Men sanningen är nog snarare att Internetanvändandet håller på att slå igenom i det folkrika Brasilien och festivalgeneralens bolag, som kan jämföras med svenska Spray, gör allt för att bli den ledande vägen ut i cyberspace för den brasilianska befolkningen.

Festivalen kommer emellertid att skänka åtskilliga miljoner till ett utbildningsprojekt som är knutet till Unesco och på festivalområdet finns ett “Better World”-tält där bland andra författaren Paulo Coelho debatterat och där Nobels fredspristagare, biskopen José Ramos Horta från Östtimor, ska hålla ett föredrag på lördag.

Andra händelser att se fram emot under de fyra dagarna som återstår av Rock in Rio III är fredagens hårdrockskavalkad där Queens of the Stone Age, Rob Halford, Iron Maiden och inhemska Sepultura ska mötas under en kväll. Dagen efter spelar Dave Matthews Band, Sheryl Crow och Neil Young och på söndag avslutas den totalt sju dagar långa festivalen med Silverchair och Red Hot Chili Peppers. Om det kommer att innebära att världen blivit förbättrad är svårt att säga. Men i vart fall känns det tryggt att festivalområdet är inringat av de gamla trofasta gatorna Avenida Salvador Allende och Avenida Olof Palme. Även om de just nu inte är framkomliga.

HENRIK JÖNSSON

2001-01-18

Kommentera