16
apr
2006

När blir Brasiliens politik politiskt korrekt?

RIO DE JANEIRO/SDS

En vit äventyrare blir tillfångatagen i det mörkaste av Afrika. Han släpas till en kokande gryta av stammens krigare. Klanhövdingen, med benpipor hängande i öronen, tittar strängt ned över sitt offer.

— Nå, vad har du att erbjuda mig?

Den vita äventyraren krafsar snabbt fram ett salladshuvud  och en burk Hellmann´s majonnäs ur ryggsäcken. Han doppar ned ett salladsblad i burken och erbjuder hövdingen.

— Mmmm. Vegetarisk kannibalism, säger klanledaren och ber sina krigare att befria den vite mannen.

Nu stämmer den brasilianske konsumentombudsmannen det multinationella livsmedelsföretaget Unilever för diskriminerande och fördomsfull reklam i Brasilien. KO kräver 10,9 miljoner kronor i skadestånd för det, enligt honom, tendensiösa försöket att få brasilianska vegetarianer att börja använda majonnäs till sina grönsaker.

Även dryckeskoncernen AmBev ligger illa till. I deras strävan att få fler brasilianare att välja Skol framför andra ölmärken gick de över gränsen, anser brasilianska KO. I reklamen bärs såpaskådisen Bárbara Borges fram av en man som lindat in henne i presentsnöre. Han vill ge populära Bárbara, som stod för förra årets mest uppskattade utvik i brasilianska Playboy, i present till sin bästa kompis.

När kompisen inser att hon egentligen är en förklädd öl vimlar han av lycka.

— En person får inte framställas som en produkt, än mindre en konsumtionsvara. Framför allt inte när det rör sig om en kvinna och görs sexanspeglingar, säger KO i ett uttalande.

Brasilien står med öppen mun. Vad har hänt? Har världens femte största land gått och blivit politiskt korrekt?

Vackra kvinnor och öl har alltid varit en nationell symbios för sambalandet.

Givetvis är det president Lula som ligger bakom rensningen. Hans nya departement för mänskliga rättigheter har tagit fram en rapport om diskriminerande och fördomsfulla termer i landet. Förra året släpptes en lista på 96 uttryck. Det går inte längre att säga att en person är svart eller färgad i Brasilien. Den korrekta benämningen är att han eller hon är «Afro-decendente», härstammar från Afrika.

Det går även att använda det amerikaniserade «Afro-brasiliero».

Fyllo får man inte heller kalla någon. Det anses vara nedlåtande. Alkoholist är den korrekta benämningen.

Att Brasilien, där skämten om sig själv och andra dagligen binder samman den spräckliga republiken, skulle bli politiskt korrekt är det få som gissat. Varje dag skämtar man om folks olika ursprung och storlekar. Mig brukar de kalla för «alemão», tysk. Det gör man med alla som är blonda och lätt rosa i hyn.

Nu är bara frågan när politiken ska bli korrekt i Brasilien.

Det ser ut att vara långt till dess.

Politikerna i landet är inte ens salongsmässiga. För några veckor sedan syntes landets finansminister i den berömda villan utanför huvudstaden Brasília där kongressledamöter träffar prostituerade och gör upp om olika korruptionssummor.

Lula gav honom sparken. Han har bestämt sig. Brasilien ska bli pekå.

HENRIK JÖNSSON

2006-04-16

Kommentera