4
jul
2011

Pinsamt familjärt i kvällsnyheterna

Varje dag, måndag till fredag, leder det äkta paret Brasiliens största nyhetssändning

RIO DE JANEIRO/SDS

Tänk dig att det inte finns någon public service. Den lades ned på sextiotalet för att ingen ville betala. Den enda kvarvarande markkanalen är kommersiell. För att bättra på intäkterna har kanalen slopat samhällsprogram och sänder egenproducerade såpoperor från klockan ett på dagen till klockan elva på kvällen. Utbildningsradions program har klämts in mellan fem och sex på morgonen. Kvällsnyheterna presenteras av ett gift par.

Känns det konstigt? Tänk dig sedan att ingen protesterar.

Välkommen till Brasilien!

Det brasilianska tevebolaget Globo är världens tredje största kommersiella teveimperium. Endast amerikanska ABC och CBS är större. Globo når alla Brasiliens tvåhundra miljoner invånare och har ingen konkurrens. De andra tevebolagen är så små att de tillsammans knappt kommer upp i en tiondel av tittarna. Globo har blivit den perfekta kombinationen av kapitalismens och kommunismens sämsta sidor – monopolställning.

Globo tjänar sina pengar på att produktplacera bilar, kläder och prylar i sina såpoperor. Ett avsnitt kostar ungefär sexhundratusen kronor att producera. Reklamintäkterna brukar ligga på sex miljoner kronor per avsnitt. Sådana vinstmarginaler har inte ens kokainsmugglare. Såpoperorna görs i 180 avsnitt och sänds varje dag, från måndag till lördag, och kan handla om allt från 1800-talets kaffebaroner till livet kring en plastikklinik.

Ibland charmas jag av såporna. Intrigerna är passionerade. Nästan alla har överklassens maktkamp som röd tråd. Grälen är förlösande. Kyssarna likaså. Min fru är uppväxt med dramaturgin och följer alltid flaggskeppet, Novela das oito, såpoperan som börjar efter kvällsnyheterna. Hon försvarar sitt tittande med att hon behöver rensa skallen efter att ha undervisat tonåringar hela dagen. Jag har lärt mig att leva med det.

Vad som väcker min vrede är när min dotter smyger upp i soffan bredvid henne. Ibland slår jag bryskt över till TV Futura, Brasiliens enda politiskt korrekta kanal. Den ses ungefär av en procent av befolkningen. Deras barnprogram producerades på sjuttiotalet och baseras på populära sagor, ackompanjerade av musikern Gilberto Gil. De programmen är bäst, tycker jag. Men det slutar ändå alltid med att jag får ge mig. Såpornas opium går inte att besegra.

Min fru och jag är däremot överens om är att Globo borde skilja på sina nyhetsankare – det äkta paret William Bonner och Fatima Bernardes. De har varit gifta i tjugo år och lett kvällsnyheterna tillsammans i tretton år. De sitter alltid bredvid varandra och ler. Ibland syns det att de grälat hemma. Mest pinsamt blev det förra sommaren när Fatima var i Sydafrika och sände från fotbolls-VM. Kvar i TV-studion i Brasilien satt hennes man. Han påannonserade sin fru med «Och nu över till Fatima i Sydafrika».

– Hej William! Hur har du det, svarade hon.

Sällan har kvällsnyheterna känts mer familjära.

Bananrepublik?

Nej, världens femte största land med anspråk på permanent plats i FN:s säkerhetsråd.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

4 Svar

  1. Kalle

    Och i bananrepubliken Sverige är statsministern gift med landstingsrådet i Stockholm.

    Skämt å sido. Brasiliens anspråk på plats i säkerhetsrådet bör väl inte avgöras av huruvida man har ett gift par som nyhetsankare. Det tycker jag knappt är något att höja på ögonbrynen åt. Nyhetssändningar i stora delar av västvärlden (inte minst USA) är ju glättiga och ytliga så det räcker. Gifta par eller ej.

    De hjärndödande novelerna och dess problematik håller jag dock med dig om. Det är nästan lite obehagligt hur de cementerar det brasilianska samhällets “upp-och-ner-vändhet”; med skeva könsroller och rasism. Hur många unga (svarta) tjejers drömmar får inte näring av novelans “coroa-fiering”?

  2. Fille

    Tycka vad man vill om såporna i Brasilien, men en stor del av befolkningen får sin allmänbildning från dessa såpor då de oftast utspelar sig i olika historiska skeden av Brasiliens historia. Värre tycker jag det är med underhållningsprogram som tex Faustãos.

  3. Alltså, vad jag reagerar mot är Globos makt. De styr agendan helt själv i ett av världens största länder. De tar in vilka ämnen som intresserar dem och gör det utan konkurrens. Och får grymt betalt under tiden. Det är ett sjukt monopol som inte hjälper, utan stjälper, landet. Visst, en del såpor kan ha samhällsteman, men glöm inte bort att det som skulle bli den första “gaykyssen” klipptes bort precis innan sändning för något år sedan. Globo sätter moralen. Att nyhetsankarna är gifta hade inte varit någon sak om resten av Globo varit mer demokratiskt. Men när Globo redan har agendamonopol känns kvällsnyheterna som ett fulländat familjemonopol. Vad William och Fatima snackar om vid frukosten får 200 miljoner äta upp till middagen.

  4. Olle Z. Natal

    Instämmer helt gällande dessa “sop-såpor.”
    Älskar Brasilien,dock ej TV programmen förutom Formel I och bra fotboll..

Kommentera