17
apr
2022

Putin enar högerextrema och vänsterradikala i Brasilien

RIO DE JANEIRO/SDS

I södra Brasilien finns en stad där tre fjärdedelar av befolkningen härstammar från Ukraina. Deras förfäder lockades till Brasilien i slutet av 1800-talet för att bleka befolkningen. Den brasilianska regeringen var rädd att landet inte annars skulle tas på allvar. I vissa regioner var 90 procent av befolkningen svart på grund av importen av kidnappade afrikaner. Tillsammans med andra fattiga européer erbjöds ukrainarna gratis mark om de ersatte de tidigare förslavade afrikanerna som arbetskraft.

Precis som i Nordamerika fick svenskarna den sämsta marken – längst in i landet, mot gränsen till Argentina, vid floden Uruguay. Trots att tillgången på vatten var god hade de tyska och italienska migranterna tackat nej till marken på grund av skyfallen. Varje år svämmade floden över och svepte med sig grödorna. Hundratals svenska migranter dog av svält och tvingades fly till torrare marker i Argentina. Ukrainarna, däremot, fick bördig mark på 840 meters höjd över havet.

Ukrainarnas stad döptes till Prudentópolis, efter den brasilianske presidenten Prudente de Morais, och blev ett livaktigt nybyggarsamhälle. De första 1 500 familjerna kom från regionen kring staden Ternopil, i västra Ukraina. Uppskattningsvis finns det över en halv miljon brasilianare med ukrainska rötter i landet nu. Många vårdar ömt banden till fäderneslandet. Så sent som förra året förklarades ukrainska som ett av kommunens officiella språk i Prudentópolis. Hittills har staden tagit emot 50 familjer som flytt kriget i Ukraina, men fler lär komma när Europas flyktingkvoter fylls upp.

Annars är kriget i Ukraina inte särskilt närvarande i Brasilien. Om helgerna är stränderna fyllda med familjer som lojt spelar boll i sanden. Hotet om ett kärnvapenkrig ligger långt borta. För en gångs skull finns det en geopolitisk vinning med att bo i Brasilien. Varken Putin eller Nato skulle slösa värdefulla missiler på att döda folk i tropikerna. Fokus ligger på att förinta människor i Europa.

Ibland kan man däremot höra någon som diskuterar kriget. Oftast är det naiva diskussioner som går ut på att försvara Putins rätt till att hålla Nato borta från den ryska gränsen. Det vanligaste argumentet är:

– Hur tror du USA skulle ha agerat om Ryssland velat placera missiler i Mexiko? De hade invaderat Mexiko!

Den äldre generationen stödjer sig på Kubakrisen 1962, då USA gjorde sig berett att gå i krig med Sovjetunionen om det placerades kärnvapenmissiler på Kuba.

Det märkliga med det brasilianska rättfärdigandet av Putins krig i Ukraina är att det enar extremhögern och radikalvänstern. President Bolsonaro är Putins bäste vän på södra halvklotet. Bolsonaro uppskattar Putins manliga stil med att rida i bar överkropp. Själv tycker Bolsonaro om att visa upp sitt håriga bröst när han leker med sin vattenskoter. Den radikala vänstern gillar Putin därför att han sätter sig upp mot USA – som fortfarande är ett spöke för den brasilianska vänstern.

Vem kunde tro att kriget i Ukraina skulle ena Bolsonaro med radikalvänstern under det brasilianska valåret 2022?

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera