17
jan
2006

Reformerna kan bankas igenom utan hinder från högern

RIO DE JANEIRO/SDS

Till tonerna av Chiles nationalsång flyger kulörta ballonger upp i sommarnattens Santiago.

– Vänner, vem hade kunnat ana detta? Vem hade kunnat ana för tjugo, femton eller fem år sedan att Chile skulle välja en kvinnlig president.

Socialisten Michelle Bachelet står och håller sitt första tal till nationen efter att det stått klart att hon ökat sitt stöd från första röstomgången och nu med bred marginal blivit Chiles nya president. Med sin mamma och sina tre barn från två äktenskap vid sin sida minns hon sin far, Alberto Bachelet, generalen vid Chiles flygvapen, som torterades ihjäl under Pinochets militärdiktatur för att han var socialist.

– Det finns någon som utan tvekan skulle varit mycket stolt vid denna händelse, en man som om han kunnat skulle omfamnat hela denna natten. Det är min far, Alberto Bachelet. Jag känner att jag är nära honom nu, säger Chiles nya president och blir rörd.

Att Michelle Bachelet blivit Chiles president har inte bara förbluffat Chile, utan hela omvärlden. Hur kan Sydamerikas mest konservativa land, där det fram till i fjol var nästintill omöjligt att upplösa äktenskap, välja en ensamstående kvinna som genomgått två skilsmässor. En kvinna som även öppet deklarerat, i det strängt katolska Chile, att hon inte tror på Gud.

En moderniseringsvåg sköljer onekligen över den chilenska republiken.

Men gester är en sak. Politik något annat. Michelle Bachelet får nu den svåra uppgiften att ta över regeringen från den omåttligt populäre Ricardo Lagos. I sex år har han styrt Chile på en väg som både inneburit en stark och stabil ekonomisk tillväxt och en minskning av fattigdomen. Endast 19 procent av Chiles befolkning beräknas i dag som fattiga. För att vara Latinamerika, där fattigdomen annars brukar ligger på minst 40 procent, är det ofattbart låga siffror.

Ricardo Lagos åtnjuter i dag ett 75 procentigt stöd för sin politik. Det stödet kan inte den radikala före detta barnläkaren räkna med. Som president befann sig Lagos alltid i mitten. En utmärkt ledare för center-vänsterkoalitionen Concertación. Michelle Bachelet har alltid hållit sig långt till vänster i den koalitionen.

I ett politiskt turbulent Chile kan det innebära att konflikter lättare kommer upp till ytan. Men å andra sidan har Bachelet ett triumfkort som Lagos aldrig hade. Hennes koalition har vunnit full majoritet i parlamentets båda kammare. Det gör att hon lätt kan banka genom reformer utan att den splittrade högern ens hinner reagera.

Den 11 mars installeras Michelle Bachelet i Monedapalatset.

HENRIK JÖNSSON

2006-01-17

Kommentera