17
nov
2002

Väntans tider för Jas kampanjchef i Brasilien

RIO DE JANEIRO/SDS

Den långa väntan på ett beslut i frågan om vilka stridsflygplan som Brasilien ska köpa in fortsätter. I förra veckan träffades det nationella försvarsrådet, Conselho de Defesa Nacional, i huvudstaden Brasília, men utan att ta något beslut.

– Det är ett besvärligt läge, berättar Christer Ros, kampanjchef för Jas 39 Gripen i Brasilien. Vi har gjort allt vad vi kunnat. Nu är det bara vänta som gäller.

Han sitter ensam på sitt tillfälliga kontor i Rio de Janeiros affärsdistrikt. Regnet strilar ner utanför. Det är tre veckor efter det omtumlande presidentvalet som resulterade i en historisk majoritetsvinst för vänsterns kandidat Luiz Inácio Lula da Silva. Och tre veckor utan att den väntande Jas-affären rört sig i någon riktning.

– I alla stora affärer kommer alltid detta momentet. Jag har många bröder där ute. Det är bara att ha tålamod och avvakta, förklarar han.

Christer Ros är luttrad. Han har jobbat inom försvarssektorn i femton år och var bland annat med i Sydafrika för Celsius räkning och försökte sälja fyra Gotlandsubåtar till landet. Den gången gick inte affären genom. Nu hoppas han på bättre tur.

– Gripen uppfyller alla de aspekter som det brasilianska flygvapnet efterlyst. Deras piloter har varit i Sverige och provflygit. Vårt underlag är välgrundat. Jag planerar med ett positivt beslut.

En del negativt har däremot sagts om Gripen i landet. Bland annat har det påståtts att planet är byggt för små länder som Ungern och Tjeckien och inte klarar av att täcka Brasiliens enorma yta. Dessutom har Jas 39 Gripen fått kritik för att planet till viss del är bestyckat av amerikanska missiler. Å andra sidan finns det en hel del saker som talar till Jas fördel. Att det nationella försvarsrådet sammankallades, bara tre dagar efter valet, och tog beslut i vilka transport- och havsövervakningsplan som ska köpas in ses som positivt. Det visar att den avgående presidenten Fernando Henrique Cardoso anstränger sig för att avsluta det brasilianska flygvapnets inköpsprogram innan Luiz Inácio Lula da Silva träder till makten vid årsskiftet. Lula har tidigare uttryckt sig negativt om inköp av svenska stridsflygplan.

Vad som också kan tolkas som positivt är att den avgående presidenten valde att följa det brasilianska flygvapnets rekommendationer när de valde spanska CASAs transport- och havsövervakningsplan. Det kan gynna Gripen eftersom det sägs att det svenska stridsflygplanet är flygvapnets favorit i förhållande till huvudkonkurrenten Mirage. Men än dröjer det avgörande beslutet.

På försvarsministeriet i Brasília kan man varken bekräfta eller dementera om ett beslut kommer att fattas innan månadens slut.

– Mötet fick skjutas upp eftersom presidenten var tvungen att åka till Europa i veckan. Nu får vi se när vi kan hitta ett nytt datum som passar att sammankalla det nationella försvarsrådet. Men jag tror inte det blir i veckan som kommer, säger Rosalba Matta Machado, pressekreterare på försvarsministeriet.

Går Jas-affären i Brasilien i hamn kan den bli en av de absolut största affärerna för svenskt näringsliv de kommande åren.

HENRIK JÖNSSON

2002-11-17

Kommentera