20
feb
2008

Tropa de Elite väcker drogdebatt

RIO DE JANEIRO/GP

Brasilien jublar efter att «Tropa de Elite», landets dyraste och mest sedda film genom tiderna, blivit belönad med Guldbjörnen i Berlin.

— Filmen har enastående kvalitéer. Den kommer att visa upp Brasiliens dåliga sidor. Men också de som är bra, säger landets president Lula da Silva.

När filmen, som handlar om elitstyrkan BOPE som bekämpar drogkriget i favelorna, hade världspremiär vid den internationella filmfestivalen i Rio de Janeiro i höstas, trampade den på en mycket öm tå i det brasilianska samhället. I stället för att ge knarklangarna eller den korrumperade polisen skulden för drogkriget, satte den fokus på konsumenterna, den marijuanarökande medelklassen.

Journalister och filmvetare blev vansinniga och kallade filmen för fascistisk. De fördömde filmen och menade att den förhärligade tortyr och tog polisens ställning i det grymma drogkrig som varje natt skördar sjutton dödsoffer. Vid ett flertal tillfällen fick filmens regissör, den 40-årige långsfilmsdebutanten José Padilha, gå ut tillsammans med skådespelarna och försvara sin film.

— Det är klart att var och en bär ett enskilt ansvar. Jag känner många som slutat röka marijuana för att inte försörja knarkkriget, skrev skådespelaren Wagner Moura, som spelar kapten Nascimento, i ett debattinlägg.

De provocerande scenerna visar hur studenter vid Rio de Janeiros privata universitet underhåller knarkkriget genom att dagligen avsluta sina grupparbeten med att låta en joint gå runt. Även de fristående organisationerna, som bedriver sociala projekt i favelorna, får sig en snyting. Det visas hur «socialt medvetna» medelklassungdomar söker sig till organisationerna för att köpa billigt kokain.

Även en av den respekterade filmtidningen Varietys skribenter i Hollywood blev provocerad av budskapet. Han anklagade filmen för att vara «ultrahöger». Uttalandet gjorde att en del europeiska filmkritiker följde efter. Regissören José Padilha, som tidigare gjort den premierade dokumentären «Ônibus 174» om den klantiga poliskåren i Rio de Janeiro, visste inte vad han skulle ta sig till.

— Det blev mycket fokus på den amerikanska recensionen, och de fattade inte filmen. Jag förstår inte hur detta snack nått hit, säger han.

Efter «Tropa de Elite» hade premiär i Brasilien har debatten gått varm om den marijuanakonsumerande medelklassens skuld till det förödande drogkriget i Rio de Janeiro som förra året ledde till 1 200 dödsoffer. Många föreslår nu att marijuana borde legaliseras för att komma undan problemet.

HENRIK JÖNSSON

2008-02-20

FAKTA

Tropa de Elite, distribueras av Atlantic Films i Sverige och kommer att ha biopremiär i höst.

En av filmens manusförfattare är Bruno Mantovanis som blev Oscarsnominerad för sin manusversion av Paulo Lins bok «Guds stad».

I Tropa de Elite har han utgått från den brasilianska bestsellern «Elite da Tropa» som kom ut för tre år sedan och byggde på vittnesmål från två polismän som hoppat av elitstyrkan BOPE.

1 Svar

Kommentera