21
jan
2019

Vad har jag i vågskålen?

I helgen skrev jag en krönika i Sydsvenskan om min rånhistorik i Rio, vilket fått många läsare att höra av sig. »Hej! Läste med intresse dagens krönika om dina upplevelser i Brasilien och minns även tidigare artiklar om fattigdom och utbredd korruption. Efter en stunds läsning kom tanken: Hur fan står han ut? Vet att du har familj och barn och att det inte bara är att sticka iväg, men ändå. Om du i ena vågskålen har en instabil ekonomi, korruption, stora inkomstskillnader, rån, misshandel och överfall, vad har du då i den andra skålen som gör att du efter 17 år fortfarande är kvar?«

Den enkla förklaringen är att min svärmor är 89 år och min fru vill inte lämna henne ensam. Den andra förklaringen är att min dotter är 14 år och ÄLSKAR Rio. Hon vill inte byta skola, land och språk, mitt i tonåren. Den tredje förklaringen är att jag också gillar Rio. Jag älskar umgängessättet, vädret och att det är så lätt att få kontakt med människor. Klart, det är inte värd att bli rånmördad för det, men jag gillar livet här. Vad jag i stället tänker göra är att vara mer försiktig, hyra en stuga i bergen under karnevalen (som är den farligaste tiden för mig), och ta taxi om kvällarna. Hoppas den strategin håller.

2 Svar

  1. Christian

    Det är en paradox som jag instämmer i, ett av världens intressantaste och trevligaste folk bor i ett land som är så ojämnlikt och farligt.

Kommentera